Продължителната употреба на парацетамол създава риск от инфаркт и инсулт за

...
Продължителната употреба на парацетамол създава риск от инфаркт и инсулт за
Коментари Харесай

Проучване: Парацетамолът създава риск от инфаркт или инсулт за хипертониците |

Продължителната приложимост на парацетамол основава риск от инфаркт и инсулт за хората с високо кръвно налягане, сочи ново изследване на университета в Единбург, представено от Би Би Си.

Учените обаче успокояват, че приемането на болкоуспокояващо за главоболие и тресчица е безвредно.

Други специалисти настояват, че са нужни по-задълбочени проучвания, с по-голяма група хора и за по-дълъг интервал от време, с цел да се потвърдят констатациите.

Парацетамолът е необятно употребен като краткосрочно средство за лекуване на болежка, но често бива предписван за контрол на хронична болежка, макар дребното доказателства за изгодата от него при дълготрайна приложимост.

Проучването на специалистите от Единбург, Шотландия, наблюдава 110 доброволци, две трети от които одобряват медикаменти за високо кръвно налягане или хипертония.

По време на проучването те са били помолени да приемат 1 таблетка парацетамол четири пъти дневно в продължение на две седмици - нормална доза за пациенти с хронична болежка - и по-късно плацебо за още две седмици.

Проучването демонстрира, че парацетамолът покачва кръвното налягане и е " един от най-важните рискови фактори за инфаркти и инсулти ", твърди клиничният фармаколог от Единбург проф. Джеймс Диър.

Изследователите поучават лекарите, при пациенти с хронична болежка, да стартират с допустимо най-ниска доза парацетамол и да наблюдават деликатно тези от тях, които са с високо кръвно налягане и риск от сърдечни болести.

Водещият откривател доктор Иън Макинтайър, съветник по клинична фармакология в NHS Lothian акцентира, че „ не става дума за краткосрочна приложимост на парацетамол при главоболие или тресчица ".

" Остават доста незнайни "

Д-р Дипендър Гил, учител по клинична фармакология и терапия в Сейнт Джордж, Лондонския университет, споделя, че проучването, оповестено в списание Circulation, е открило „ рядко, само че значимо повишение на кръвното налягане, въпреки че остават доста незнайни ".

„ Първо, не е ясно дали следеното повишение на кръвното налягане ще се поддържа при продължителна приложимост на парацетамол. Второ, не е известно сигурно дали всяко повишение на кръвното налягане, което се дължи на използването на парацетамол, би довело до нараснал риск от сърдечносъдови болести ", споделя той.

По-рано голямо американско изследване откри връзка сред продължителната приложимост на парацетамол и покачвания риск от сърдечни пристъпи, само че не потвърди причинно-следствената връзка.

Екипът учени от Единбург разгласи, че не може да изясни как парацетамолът може да увеличи кръвното налягане при продължителна приложимост, но неговите констатации евентуално ще доведат до преразглеждане на дълготрайните наставления на парацетамол.

Доскоро парацетамолът се смяташе за по-безопасен от ибупрофена, за който по-рано бе потвърдено, че покачва кръвното налягане при определени групи хора.

Британската кардиологична фондация, която финансира изследването, разгласи, че лекарите и пациентите би трябвало да бъдат внимателни даже с медикаменти, които се смятат за " релативно безвредни като парацетамола “.

Д-р Ричард Франсис от Международната асоциация за инсулт коментира, че са нужни спомагателни проучвания при хора със устойчиво кръвно налягане, за по-дълъг интервал от време, " с цел да се потвърдят рисковете и изгодите от по-широко потребление на парацетамола ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР